RO
Itt vagy: » Szolgáltatások » Szakrendelések

Szakrendelések

Az ultrahang vizsgálat (UH) egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amivel belgyógyászati, endokrinológiai, valamint urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák fedezhetők fel.

Az ultrahang olyan hanghullámtartomány, melyet az emberi fül nem érzékel. Ha az ultrahang hullámokat egy vizsgálófej segítségével a testre irányítják, azok, az onnan visszaverődő hullámok segítségével – akár mozgás közben is – képesek kép ábrázolására.

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasüregi, a kismedencei szerveket vizsgálatára alkalmas: máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, nőknél a méh, a petefészkek, férfiaknál a here, a prosztata egyaránt vizsgálható ultrahanggal. Segítségével a hasüregben futó nagyobb erekről, a nyirokcsomókról is vélemény alkotható.

A szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak a hasi- és kismedencei uh vizsgálattal, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, a hasüregi folyadék.

Emlő ultrahang vizsgálat

Az emlők ultrahangos vizsgálata – emlő ultrahang – sugárterheléssel nem járó, fájdalommentes vizsgálat. A vizsgálat az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak (ciszta, daganat, stb.) kimutatására alkalmas.

A vizsgálatot  háton és oldalt fekve végezzük. Az emlők mellett a jobb és bal oldali hónalj árkokat is megvizsgáljuk.

Az emlő ultrahang nem igényel különleges előkészületet és várandósság esetén is elvégezhető.

35 éves kor alatt az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak (ciszta, daganat, stb.) kimutatására az emlő ultrahang ajánlott, míg a 35 év feletti nők esetében az ultrahang, a mammográfia, illetve adott esetben (sűrű emlőszövetnél) az emlő tomoszintézis a leghatékonyabb vizsgálati módszer.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy két lebenyének és a mellékpajzsmirigy vizsgálatának elengedhetetlen eszköze az ultrahang. Segítségével jól láthatók a lebenyek szerkezete és mérete, a pajzsmirigyben esetlegesen jelen lévő göbök, ciszták, gyulladásos folyamatok.

A pajzsmirigy uh fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy diagnosztikáján kívül a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatában is.

Hasi- és mellultrahang

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Delne Livia

 

 

14:00-16:00

 

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

Szakrendelésünkben több éves szakmai gyakorlattal rendelkező sebész fogadja pácienseinket. 
A vizsgálatot követően a tervezett műtétekkel kapcsolatban teljes körű tájékoztatást nyújtanak. Sebész szakorvosunk ügyfeleinket a pontos diagnózis felállításának érdekében  laboratóriumi vizsgálatokra küldheti és indokolt esetben javasolhat olyan, további képalkotó diagnosztikai eljárásokat, mint a röntgen, ultrahang, CT, valamint az MR vizsgálat.

 

Milyen esetekben javasolt sebész szakorvos felkeresése?

Szakorvosainkhoz forduló pácienseink többnyire bőr- vagy lágyrész elváltozások, epekövesség, hasfali sérv, tágult visszerek, aranyeresség, illetve pajzsmirigy megnagyobbodás miatt érkeznek a rendelésre.

 Gyakran az adott kórképre jellemző sajátos tünetekkel, panaszokkal keresik fel a szakrendelést. 

Ide sorolható például az epeköves görcsroham, valamint a fizikai terhelésre fellépő hasfali, lágyéktáji fájdalom. A szervezet lágyrészeiben, a bőrben, az emlőben, a hasi zsigerekben, valamint a belső- és külső elválasztású mirigyekben előforduló jóindulatú daganatok szintén sebészi beavatkozást igényelnek.

A GyneCenterben elvégezhető beavatkozásokról ide kattintva tájékozódhatnak.

Általános sebészet

Név                                   

Hétfő                           

Kedd                                

Szerda                         

Csütörtök                        

Péntek                      

Egyedi rendelési idők                        

Dr. Nagy Szabolcs

 

 

 

15:00-17:00

 

 

A belgyógyászat az orvostudomány egyik legszerteágazóbb területe, hiszen a belső – hasüregben, mellkasban elhelyezkedő – szervek  kóros elváltozásaival, a kialakult betegségek diagnosztizálásával és azok gyógyításával foglalkozik.

A belgyógyászat az a kulcs szakág, amely összefogja a többi szakterületet, ezeket átlátja, összefüggésbe helyezi, és így állít fel diagnózist, kezelési tervet. 

Szerepe a háziorvoséhoz hasonlítható, bizony esetekben csak egy-egy akut betegséget gyógyít, máskor évekig tartó gondozó szerepet tölt be krónikus betegségek kezelése kapcsán.

A belgyógyászati szakrendelésen a szűrővizsgálatok mellett, a gyakran előforduló (például influenza, nátha), illetve általános (például fejfájás, hasi és mellkasi fájdalmak) panaszokkal jelentkező páciensek kivizsgálása, kezelése történik, illetve akut betegségek és krónikus állapotok gondozását végzik a szakmai protokolloknak megfelelően.

Amennyiben az alábbi panaszok közül bármelyik is jelentkezik, belgyógyászati konzultació javasolt:

 • hasi fájdalom, hasfájás, alhasi fájdalom
 • alhasi görcsök
 • gyomorfájás, gyomorégés
 • puffadás, állandó teltségérzet
 • reflux (amikor a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe)
 • mellkasi fájdalom, mellkasi nyomás
 • bélgyulladás, bélfájdalom, bélgörcs
 • nehézlégzés
 • felső- és alsó légúti panaszok
 • fejfájás, szédülés
 • hányásos, székrekedéses,hasmenéses panaszok 
 • lázas állapotok
 • étvágytalanság

A vizsgálatok után a diagnózist követően a belgyógyász szakorvos személyre szabott kezelési tervet készít. 

A panaszok és a diagnózis függvényében a kezelés általában gyógyszeres úton történik, egyes betegségek esetén speciális diétával, szükség esetén pedig műtéti úton.

 Krónikus betegség (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) esetén belgyógyász szakorvosa folyamatos kontrollvizsgálatokat fog javasolni a betegség szintentartásához.

Belgyógyászat

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Bajcsi Enikő

14:00-15:00

 

 

 

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

 • Felnőtt- és gyermekbőrgyógyászati szakrendelés
 • A leggyakoribb bőrgyógyászati problémák kezelése (anyajegy, akne, bőr- és körömgomba, rosacea, ekcéma, szemölcs, benőtt köröm, injekciós hegkezelés) 
 • Fontos, hogy évente vegyél részt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton

 

 A bőrgyógyászat a bőr, a köröm és a haj elváltozásaival, betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület

A bőrgyógyászati betegségek kezelésében mára az orvostudomány nagy eredményeket ért el. Olyan bőrbetegségek is gyógyíthatóvá váltak, melyek eddig hosszú éveken keresztül keserítették meg a betegek életét (pl.: pattanásos bőr, pikkelysömör, rosacea stb.).

A GyneCenter bőrgyógyászati magánrendelésén a hagyományos bőrgyógyászati konzultáció mellett speciális bőrgyógyászati kezeléseinket is igénybe veheted. 

Bőrgyógyászunk segít neked a szép bőr, köröm és haj elérése érdekében és bőrbetegségek egyre szélesebb skálájára tud segítséget nyújtani!

 

A leggyakoribb bőrgyógyászati problémák:

 • anyajegyszűrés és eltávolítás
 • akne
 • bőrgomba, körömgomba
 • rosacea
 • ekcéma
 • szemölcs
 • benőtt köröm
 • injekciós hegkezelés

A rosszindulatú bőrelváltozások korai felismerése és diagnosztizálása döntő jelentőségű, mivel az esetek nagy részében mihamarabbi gyógyulást is jelentenek egyben. Ezért fontos, hogy bőrgyógyászati tünetek, panaszok esetén bőrgyógyász szakorvoshoz forduljunk, mert ezzel súlyos szövődményeket előzhetünk meg!

 

Bőrgyógyászati - sebészeti beavatkozások

 • Anyajegy, fibróma, lipóma eltávolítása 
 •  Elektrokauterizálás 
Bőrgyógyászati szakrendelés

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Dénes László

 

16:00-18:00

 

 

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

Génjeinknek nagy szerepe van az egészségünk alakulásában, viszont kb. 20%-ban határozzák meg azt, 80%-ban a környezetünk, a táplálkozásunk a döntő. Nőként nagy hatást gyakorol szervezetünkre a menstruáció, a várandósság, majd később a szülés, a társadalmi normáknak való megfelelés, a környezetünk és a lelki folyamatok is. 

A családtervezés kezdeti pillanatában fontos figyelnünk azokra a környezeti tényezőkre, melyek nemcsak a leendő édesanya, de a születendő gyermek egészségére is befolyásoló erőként hatnak. A fogamzás előtti étrend még a szülés utáni 10 hónappal később termelődő anyatej összetevőire is hatással vannak, de ez csak egyetlen példa a sok közül.
A női termékenységre és később az egészséges gyermekhordás idejére az anya testtömege hat a leginkább. Mind az elhízás, mind pedig az alultápláltság negatívan befolyásolja a terhességet és később a kisded egészségét. Egy kiegyensúlyozott táplálkozás és étrend csökkentheti a későbbi szövődmények kialakulását, mint a gesztációs diabétesz, a preeklampszia, a méhen belüli növekedési elmaradás, a spontán vetélés, a szülés utáni depresszió kockázata.
Egy normál testsúlyú édesanya optimális súlygyarapodása a terhesség alatt kb. 12-16 kg között mozog, emiatt óriási tévhit, hogy a kismamának kettő helyett kéne ennie. Az első trimeszterben ez a többlet kalória nagyjából 150-200 kcal-t jelent, ami megfelel egy zsemlének/ 1 közepes banánnak / 3 dl 100%-os narancslének. Ez az érték később sem nő 300-400 kcal fölé.
Ellenben vannak olyan táplálkozással összefüggő állapotok, amelyeket érdemes kiemelni, ha a várandósság kerül előtérbe. 

Az egyik legfontosabb, hogy míg a többlet energiamennyiséget tekintjük, nincs szükség túlzott bevitelre, ez azonban a vitamin és ásványi anyagok tekintetében nem mondható el. Az eredeti igény akár 120-200%-ra is nőhet a terhesség alatt. A várandósság alatt hiányállapotok alakulhatnak ki, amelyek nagyban befolyásolják a magzat egészségét. Különös figyelmet kell fordítanunk a folsav (főként az első trimeszterben), a jód, a vas, a D-vitamin, a Ca (kifejezetten vegánok és tejfehérje-allergia esetén) és a B-vitaminok (főként B12) pótlására.
A várandósság időszakában megnövekszik az ételfertőzések kockázata is, hiszen különös figyelmet kell ebben az időszakban tulajdonítani a placentán átjutó anyagoknak. Emiatt érdemes kerülni ebben az időszakban a nyers tojás (és abból készült ételek, pl. tiramisu, majonéz), a pasztörizálatlan tej és belőle készült termékek, a nyers húsok (pl. steak) és egyes halfajták fogyasztását. 

Szintén érdemes kitérni a terhesség alatti inzulinrezisztencia kialakulására. A szövődmények elkerülése érdekében fontos figyelmet fordítani a csökkent inzulinérzékenységre, emiatt a szénhidrátforrások minőségi és mennyiségi kereteinek betartására. Előnyben részesülnek a lassan felszívódó szénhidrátok, a finomított cukrok mellőzése és a teherbírásnak megfelelő mértékű testmozgás beiktatása. 

Fontos kiemelni a koffeinfogyasztást. Ebben az időszakban ugyan nem tilos a kávé, viszont érdemes figyelni a napi 300 mg betartására. A koffeinnel ellentétben az alkohol kerülése ajánlott, hiszen nincs az az alkoholmennyiség, amelyről igaz lenne, hogy biztonságos ebben az időszakban. Emellett növeli a vetélés, halvaszületés és alkohol szindróma kockázatát.
A várandósság alatt jelentkező panaszok is enyhíthetőek táplálkozási/ életmódbeli változtatásokkal.
Ilyen panasz lehet pl. a reggeli émelygés, amelyet ébredés után 1-2 falat keksz, pár korty hideg víz enyhíthet.
A gyomorégés elkerülésének kulcsa lehet, ha a kismama kerüli a zsírban sült ételek, illetve szénsavas italok fogyasztását.
A székrekedés orvoslására bevethető módszer lehet a mindennapos, könnyű intenzitású testmozgás, a megfelelő folyadékbevitel, illetve egy élelmi rostban gazdag táplálkozás. 

A várandósság mellett nagy hangsúly kerül a PCOS, azaz policisztás ovárium szindrómában szenvedő hölgyek állapotára is, hiszen napjainkban a nők 10%-át érintő betegséggé nőtte ki magát a kórkép. A PCOS többek között meddőséget/ nehezített teherbeesést is okoz, ami sok leendő édesanyára hatást gyakorolhat. A szindróma önmagában nem egyetlen paraméterre utal. Közrejátszik az ultrahanggal is kimutatható policisztás petefészek, a férfi nemi hormonok túlsúlya és egy szabálytalan/ elmaradó ciklus jelenléte is (a háromból legalább kettőnek teljesülnie kell a diagnózis felállításához). A PCOS-ben szenvedő betegek 50-70%-nál kimutatható az inzulinrezisztencia jelenléte, de kóros vérzsírparaméterek, magas vérnyomás és elhízás is a tünetek között szerepel. Emiatt is hárul jelentős szerep a táplálkozásra ebben az esetben is. A PCOS kezelésének alappillére közé tartozik a testsúlycsökkentés (testsúly többlettel rendelkezők esetén), illetve az inzulinválasz mielőbbi javítása is. 

Az általános tanácsok nem helyettesítik az egyén szükségleteit és állapotára vonatkozó előírásokat. Fontos a szakember, jelen esetben a dietetikus, bevonása is mind a családtervezés időszakában, a várandósság alatt, illetve a szülést követő időszakban, hiszen ez által tehetünk meg mindent leendő gyermekünk egészségéért. 

Dietetikai szakrendelés

Név                                           

Kozma Orsolya Réka                        

Hétfő   

13:00-15:00                 

Kedd         

                               

Szerda       

13:00-15:00                        

Csütörtök   

                                     

Péntek                  

               

Egyedi rendelési idők     

                                                           

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

 

 

Az ambuláns és egynapos sebészeti  beavatkozáson olyan diagnosztikus és/vagy terápiás sebészi jellegű tevékenységet értünk, amely után a beteg fekvőbeteg intézeti ellátást nem igényel, a beavatkozást követően szükséges és elegendő megfigyelés után otthonába bocsátható. Az ambuláns és egynapos sebészi ellátásnak a feltételei a beteg részéről is adottak kell hogy legyenek. A beteg jó általános állapotban kell legyen. Súlyos, nem korrigálható vérzékenységi hajlam esetén ezt az ellátási format nem ajánljuk. Alapvető feltétel, hogy a betegnek megfelelő higiénés viszonyokkal bíró lakással, megfelelő telefonkapcsolattal kell rendelkeznie. Otthonában 48 órás időszakban folyamatos (éjszaka is) felügyelet és gondozás biztosítása szükséges. Otthonától (tartózkodási helyétől) a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi intézmény személygépkocsival (mentővel) 30 perc alatt elérhető kell, hogy legyen.

Ambuláns és egynapos sebészeti beavatkozásra a beteget megfelelő kivizsgálás alapján valasztjuk ki.

A sebészi kivizsgálást aneszteziológiai kivizsgálás egészíti ki.

Az ambuláns és egynapos sebészeti műtét javallatát a sebész, és az aneszteziológus közösen, együttesen állítja fel.

 A műtétet követően szükség szerinti szövettani vizsgálatot biztosítunk.

 

A GyneCenterben elvégezhető beavatkozásokról ide kattintva tájékozódhatnak.

 

A Gyne - Center  fogászati központja teljeskörű általános fogászati illetve szájsebészeti ellátást biztosít Önnek.

 

         Páciensienk maximális biztonsága érdekében a legmagasabb szintű védőfelszerelésben, előszűréssel minden fogászati panasz esetén biztonsággal segítünk. Várjuk Önöket fogászati állapotfelmérésünkre majd ezt követően a kezelési terv megvalósítására és egyben az elmaradhatatlan higiéniai kezelésre, fogkőleszedésre, amely már manapság rendszeres, évi rutinná vált egy szép és egészséges fogazat fenntartásában valamint megtartásában egyaránt.  Fogászatunkon nem csak a fogak egészségére, de a mosoly szépségére, esztétikára és funkcionalitásra is figyelünk, legyen szó fogtömésről, fogpótlásról vagy implantációról. A kezelések mellett nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra is: számos olyan eljárást alkalmazunk, amely a fogak hosszú távú védelmét, egészségének megőrzését szolgálja. 

Különös figyelmet fordítunk a fogak egészségére a kismamák körében várandósság ideje alatt és a szülést követően is.

Teljeskörű fogászati ellátásunk mellett specialitásokkal is várjuk pácienseinket, arc- és állcsontsebészeti szolgáltatást, valamint állkapocs-ízületi kiegyensúlyozó terápiát is nyújtunk. 

Komplex fogászati ellátás a Gyne Centerben így nem csak a fogorvosok hozzáértését, hanem a határterületek szakorvosainak tudását is magában foglalja, centrumunk  szolgáltatása ettől más és egyedi. 

Fogászati központunkban elérhetőek otthoni alkalmazásra kifejlesztett fogkrémek és remineralizációs anyagok – amelyek helyes használatáról minden esetben fogorvosaink adnak tájékoztatást! 

 

Bizalommal várjuk Önöket! 

Bővebb információkért kérem kattintson ide

 

A hematológia  a vér, valamint a vérképző- és nyirokszervek betegségeivel foglalkozik. 

A hematológia vizsgálati tárgykörébe elsősorban a véralvadási zavarok, vérszegénység, valamint a daganatos vérképzőszervi megbetegedések (például leukémia vagy limfómák) tartoznak.

Amennyiben az alábbi panaszok közül bármelyik is jelentkezik, hematológiai konzultáció javasolt:

 • feldagadt, piros, érintésre érzékeny, meleg végtag, ami legtöbbször a lábfej, boka, vagy a comb környékén jelentkezik (trombózisra utaló tüneteket)
 • sápadtság, fázékonyság, fáradékonyság, csökkent koncentrációs képesség, fülzúgás, ájulás.(vérszegénységre utaló tünetek)
 • a láz, fogyás, fejfájás, gyakori fertőzések, csontfájdalom, a nyirokcsomók, a lép vagy a máj megnagyobbodása, heves szívdobogás (leukémiára utaló tünetek)
 • megduzzadt nyirokcsomók, megmagyarázhatatlan gyakorisággal visszatérő láz, izzadás, fáradékonyság, nehézlégzés, köhögés és étvágytalanság (limfómára utaló tünetek)
 • meddőségi kivizsgálás, valamint habituális vetélés esetén is javalt a hematológiai konzultáció

Anamnézis felvétel, általános fizikális és laborvizsgálatból tevődik össze a hematológiai konzultáció.

Bizonyos esetekben szükség lehet a csontvelők vagy a nyirokcsomók citológiai mintavételére és azok szövettani elemzésére.

A fentieken túl adott esetben képalkotó eljárások segíthetik a pontos diagnózist ultrahang, CT vagy MR formájában.

Hematológia

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Opriș Monica

 

14:00-15:00

 

 

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

A laborvizsgálat a testnedvek összetételét és az azokban előforduló különféle biológiai-kémiai anyagok jelenlétét, mennyiségét vizsgálja és határozza meg. A vérvétel során levett minta egy laboratóriumba (Medlife, Sante) kerül, ahol szakemberek különféle eljárásokkal és műszerekkel, számos segédanyag felhasználásával vizsgálják, mérik és ha tározzák meg az összetételét. Egy egyszerű vérmintából azonban nem minden tudható meg, ami fontos lehet a betegség megállapításához. Számos betegség nagyon sokáig nem, vagy alig mutatható ki a vérből, ezért szükség lehet a vizelet vagy a széklet vizsgálatára is. Az laboreredményeket a beteg, és/vagy a vizsgálatot kérő orvosa kapja meg. 

A GYNECENTER Egészségközpontban kellemes, nyugodt környezetben, előjegyzett időpontban elvégezzük önnek a szükséges vérvételt, és leadhatja a további vizsgálatokhoz szükséges vizelet- vagy székletmintát is.

MIKOR VEGYEN RÉSZT LABORVIZSGÁLATON?

Bizonyos életkor felett évente, illetve túlterhelt életmódot folytatóknál esetleg gyakrabban tanácsos elvégeztetni laboratóriumi vizsgálatot. 

Sokan ma már akkor is megteszik ezt, ha panaszmentesek. Ez a prevenció egyik legegyszerűbb módja!

További információkért, kérem kattintson ide

 

A magzati diagnosztika célja, hogy a várandósság során a korai, illetve középidőben (második trimeszterben) jelentkező kóros állapotokat kiszűrje.

 Ezt a legmodernebb ultrahang készülékek, korszerű laboratóriumi és genetikai vizsgálatok biztosítják, melyek Centrumunkban is elérhetők. A vizsgálatok segítségével időben felismerhető a legtöbb fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc, Down-szindróma), valamint a magzat méhen belüli növekedését veszélyeztető kóros állapot. A várandósság során, a terhes gondozás keretében, kötelezően sor kerül magzati ultrahang vizsgálatokra, valamint laboratóriumi vizsgálatokra is, melyek a magzat megfelelő fejlődését, valamint az anya egészségi állapotát hivatottak nyomon követni. 

 • Az ultrahang vizsgálatoknak az 5 -10. hét között, a 11-14. hét között, a 18 -22. hét között, a 30 -32. hét között,  a 36 -37 hét között  valamint a szűlés beindulásáig a kezelő orvos döntése szerint hetente, esetleg gyakrabban  kell megtörténiük. A magzati ultrahang vizsgálatokat magasan képzett szakorvosaink a legmodernebb ultrahang készülékekkel végzik és a vizsgálat során részletes tájékoztatást adnak a magzat fejlődéséről.
 • Az első trimeszter egyik legfontosabb szűrővizsgálata azon súlyos kromoszóma-rendellenességek kiszűrését célozza, melyek a Down-szindrómát,  az Edwards-, illetve Patau-szindrómát okozzák. Ezen rendellenességeket az anya véréből végzett, magzati DNS-t vizsgáló genetikai prenatális teszt segítségével határozhatjuk meg, mely a Gyne-Centerben is elérhető.
 • A magzat méhen belüli fejlődését is befolyásoló fertőző betegségek szűrése, melyeken az anya korábban átesett, általában nem tartoznak a kötelezően elvégzendő vizsgálatok közé. Ezek a fertőző betegségek azonban egy laboratóriumi vizsgálat, az ún. TORCH panel segítségével vérmintából kimutathatók.  A vizsgálat elvégzése javasolt a terhesség korai szakaszában, mivel az eredmény alapján megtudható, mely betegségen esett már át az anya, ami ellen a szervezet ellenanyagot termel, így a terhesség alatt már nem jelentenek veszélyt. Ha azonban az anyának még nincs teljes védettsége bizonyos betegségekkel szemben, illetve nem fertőződött a kórokozóval korábban, az eredmény tudatában kiemelt figyelmet fordíthat rá, hogy a várandósság alatt ne kapja el, óvva ezzel is a babát.

A Gyne-Centerben magasan képzett orvosaink széleskörű magzati szűrővizsgálatokkal állnak rendelkezésére, hogy a babavárás nyugalomban teljen.

 

Bővebb információkért, kérem kattintson ide

A meddőség okainak felderítése és a szükséges kezelés kiválasztása egy rendkívül összetett folyamat, amely során mind női, mind férfi oldalról számos tényező alapos vizsgálata szükséges. 

A GyneCenterben lehetőség van a gyermeket tervező párok teljes körű kivizsgálása, majd a leletek kiértékelésére és a kezelési terv elkészítésére is. 

Az összes vizsgálatot helyben végezzük, így Önöknek nem kell különböző intézeteket felkeresniük az egyes vizsgálatok elvégeztetéséhez.

 

Női meddőség kivizsgálása

 • Hormon vizsgálatok, egyéb laboratóriumi vizsgálatok

Női alap hormon vizsgálatok (3. és 21. napos hormon panel) – a ciklus különböző időszakában végzett vizsgálatok tájékoztatást ad a női hormonok, valamint a többi endokrin szerv alapvető működéséről

Inzulin rezisztencia vizsgálat – a II. típusú cukorbetegség megelőző állapota már egészen fiatal korban jelen lehet, felismerése és megfelelő kezelése mind a későbbi egészség, mind a teherbe esés és a terhesség sikeres kiviselésének biztosítása érdekében fontos

Immunológiai vizsgálatok – többszöri sikertelen meddőségi kezelések, ismétlődő vetélések esetén a szervezet auto- és alloimmun státuszának vizsgálatára szolgáló, vérből végezhető vizsgálatok. Normáltól eltérő immunológiai helyzet speciális eljárások végzését teheti szükségessé

Thrombophilia vizsgálatok – a véralvadási rendszer fokozott működésének örökletes és szerzett formáinak vizsgálatára szolgáló, vérből végezhető vizsgálatok

 • Kismedencei ultrahang vizsgálatok

A nőgyógyászati (hüvelyi) ultrahang vizsgálat során részletesen feltérképezzük a méh, méhnyálkahártya, a petefészkek elhelyezkedését, esetleges eltéréseit. Fény derülhet a terhesség létrejöttét akadályozó ciszta, mióma, vagy endometriózis jelenlétére. A petefészkekben lévő, ultahang vizsgálattal ábrázolható ún. antrális tüszők száma a ’reprodukciós kor’ egyik fontos jellemzője.

 • Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy)

A hystero-contrasto-sonographia (HyCoSy) a méh üregének, a méhnyálkahártyának és a petevezetékek elzáródásos rendellenességeinek diagnosztizálására szolgáló vizsgálat. Az eljárás a hagyományos, röntgen készülékkel végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálathoz képest (HSG) kevesebb kényelmetlenséggel jár, nem jelent sugárterhelést, eredményét tekintve pedig azzal egyenértékű. A vizsgálatot 10-30 perc alatt elvégezzük, eredménye azonnal rendelkezésre áll.

A HyCoSy vizsgálatot a menses befejeződése után, a ciklus első felében (praktikusan a vérzés befejeződését követő 10 napon belül végezzük. Rendszertelen vérzések esetén a vizsgálat időpontját kezelőorvosával kell egyeztetnie.

Kérjük, ne egyen és ne igyon a vizsgálatot megelőző 2 órában. Feltétlenül jelezze, ha jódra vagy bármilyen korábbi orvosi vizsgálat során alkalmazott anyagra allergiás. A vizsgálat előtt 2 órával bevehet egy, gyógyszertárban recept nélkül kapható fájdalomcsillapító tablettát. Közvetlenül a vizsgálat előtt ürítse ki húgyhólyagját.

A vizsgálat egy rutin nőgyógyászati vizsgálatnak megfelelő helyzetben történik. Hüvelytükörrel hüvelyi feltárást, majd fertőtlenítő oldattal óvatos hüvely- és méhnyakfertőtlenítést végzünk. Vékony katétert vezetünk a méhnyakba. Eltávolítjuk a hüvelyi feltárást, majd hüvelyi ultrahang vizsgálófejet vezetünk a hüvelybe. A katéteren át kontrasztanyagot fecskendezünk a méh üregébe, folyamatos ultrahang vizsgálat segítségével ellenőrizzük a méhüreg, a méhnyálkahártya, végül a petevezetékek állapotát. A vizsgálat végén eltávolítjuk a hüvelyből az ultrahag vizsgálófejet és a katétert, ismételt feltárással meggyőződünk a rendezett viszonyokról. A vizsgálat befejezése után felöltözhet. Tanácsos tisztasági betétet viselnie.

A vizsgálat eredményét a vizsgálatot követően azonnal megbeszéljük önnel. Biztonsága érdekében javasoljuk, hogy kísérővel távozzon. A vizsgálatot követő néhány órában enyhe alhasi nyomást, minimális vérzést tapasztalhat. A vizsgálatot követő 3 napban a házasélet és az ülőfürdő kerülendő.

 

Férfi meddőség kivizsgálása

 • Sperma analízis

A meddőségi kivizsgálás elengedhetetlen része a részletes, szakszerű sperma analízis. 

Központunkban az analízist nagy szakmai tapasztalattal rendelkező orvoslaboránsunk végzi.

 Az alap sperma paramétereken  (spermiumok koncentrációja, száma, spermiumok mozgékonysága, alaki megfelelősége, ondófolyadék tulajdonságai) túlmenően, az ondóminta mikrobiológiai vizsgálatát (ondótenyésztés) illetve speciális kórokozók kimutatását (STD: Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma, Neisseria) is elvégezzük.

 • Méhen belüli megtermékenyítés (Inszemináció)

Az inszemináció során a természetes fogamzás feltételeit igyekszünk művi úton elősegíteni. Női oldalról a ciklus monitorozása, a kis mennyiségű hormonnal történő petefészek stimuláció növeli a női szervezet fogékonyságát, és a beavatkozás pontos időzítését teszi lehetővé. Férfi oldalról az ondóminta laboratóriumi feldolgozása során az aktív, jól mozgó, megtermékenyítésre alkalmas spermiumokat egy speciális tápoldatba gyűjtjük ki, ami a mozgásukat, aktivitásukat is segíti. A feldolgozott ondómintát az ovuláció körüli időpontban közvetlenül a méh üregébe juttatjuk egy speciális katéter segítségével. A spermiumoknak így rövidebb utat kell megtenniük a petesejtig, és bekerülnek a női szervezet védelmi vonala mögé, ami esetleg akadályozhatná a mozgásukat. Végeredményben nagyobb számú jól mozgó spermium találkozhat az éppen megtermékenyíthető állapotban lévő petesejttel, természetes környezetben.

 • Ciklusmonitorizálás (Folliculometria)

Akár spontán ciklusban, akár gyógyszeres (hormon) kezelés mellett sorozatos ultrahang vizsgálatokkal győződünk meg a tüszőérés szabályos menetéről. Mód nyílik a gyógyszeres kezelés hatákonyságának ellenőrzésére, valamint az együttlét – vagy az alkalmazott meddőségi beavatkozás pontos időzítésére.

Szülészet-Nőgyógyászat

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. András Pál

13:30-16:30

13:30-16:30

 

13:30-16:30

13:00-15:30

 

Dr. Kese Réka

13:00-16:00

 

11:00-16.00

 

13:00-15:00

 

Dr.Stoica Carmen

 

9:45-12:00

 

9:45-12:00

 

szülésiszabadság

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

A Gyne-Center szakmai partnere a meddőségi problémákban a Reprosys.

A nőgyógyászat a női nemi szervek megbetegedéseivel, illetve azok kezelésével foglalkozó szakterület.

Amennyiben egy nő kismedencei fájdalmat, vérzési rendellenességet, hüvelyfolyást tapasztal, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie egy nőgyógyászt, de a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat akkor is fontos, ha nincsen konkrét panasz. Minden felnőtt vagy szexuálisan aktív hölgynél évente javasolt. A nőgyógyászati szűréseknek már fiatal korban rutinná kell válniuk, hogy a betegségek nagy része megelőzhető legyen. 

A GyneCenter nőgyógyászai ezen kívül menopauzával kapcsolatos problémákkal is várják a pácienseket. 

 

A nőgyógyászati vizsgálat négy részből áll: bimanuális (kétkezi) és ultrahang vizsgálat, citológiai mintavétel és az emlő tapintásos vizsgálata.

 • A bimanuális vizsgálat során, az ultrahang vizsgálatot megelőzően a nőgyógyász kézzel áttapintja a kismedencét, a méhet és a petefészket, ellenőrzi a méh, a petevezetékek és a petefészkek nagyságát és helyét.
 • Ultrahang vizsgálat:Célja a belső női nemi szervek (méh, petefészkek, petevezetékek) áttekintése. Alkalmas élettani változások (peteérés) követésére, a kismedencei szervek kóros állapotainak felismerésére, az egyes betegségek kórlefolyásának ellenőrzésére. Hasi vagy hüvelyi úton végezhető. Az utóbbi évtizedben a női kismedence ultrahangvizsgálatában a hüvelyi vizsgálófejek alkalmazása terjedt el. A módszer előnye: a vizsgálófej magasabb frekvencián működik, ezért jobb a felbontóképessége, a kapott kép részletgazdagabb, a kismedencei szervek közvetlen közelről vizsgálhatók, a páciensnek nem kell telt húgyhólyaggal lennie, mint hasi ultrahangvizsgálatnál.
 • A hüvelyi ultrahangvizsgálat üres húgyhólyag mellett történik. A vizsgálat háton fekvő helyzetben, vizsgálóágyon történik. Ez utóbbi esetben a csípő kellő megemelését ékpárnával biztosítjuk. Az ujjszerűen kiképezett vizsgálófejre ultrahang-géllel kitöltött védőgumit húzunk. Ezt kívülről is géllel vonjuk be, majd a vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezetjük. A vizsgálat menetét a páciens a megfelelő helyzetben elhelyezett külön monitoron tudja követni.
 • Hasi ultrahangvizsgálattal nemcsak a kismedence, hanem az egész hasüreg vizsgálható, ezért olyankor jön szóba, ha a nőgyógyászati betegségről hüvelyi úton nem szerezhető kellő információ. A kismedencei szervek kellő ábrázolásához telt húgyhólyag szükséges. A vizsgálat háton fekvő helyzetben történik. A hasfal bőrét a vizsgálat előtt vízzel lemosható speciális géllel kenjük be, hogy a vizsgálófej és a bőr között légmentes, az ultrahang számára jól átjárható kapcsolat jöjjön létre. Fontos hangsúlyozni, hogy a korszerű vizsgálókészülékek, a jelentős szakmai tapasztalat és a nagyfokú gondosság ellenére sem lehetséges mindenkor, minden rendellenesség, kóros állapot teljes biztonsággal történő felismerése illetve kizárása. Az ultrahangvizsgálat diagnosztikus hatékonysága az egyes elváltozások esetében eltérő, bizonyos rendellenességek rejtve maradhatnak.Az ultrahangvizsgálat minden esetben lelet írásával zárul. A lelet értékelését a kezelőorvos végzi az összes klinikai és laboratóriumi lelet együttes figyelembe vételével, tehát az ultrahangvizsgálatot követően feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.
 • A citológiai mintavétel (kenet) során a nőgyógyász a hüvelyt a hüvelytükörrel feltárja, majd mintát vesz a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából. Ez a vizsgálat a méhnyak rosszindulatú elváltozása, a méhnyakrák felismerésére szolgál.

A kenet értékelése laboratóriumban történik és körülbelül két hetet vesz igénybe. Az eredménytől függően a nőgyógyász kontroll vizsgálatot rendelhet el.

 • Az emlő tapintásos vizsgálata, amely az emlőrák szűrésének része. Ha az orvos rendellenességet észlel, emlő ultrahang vizsgálatra, vagy 40 éves kor felett mammográfiai vizsgálatra küldi a pácienst.

 

A GYNECENTERBEN elérhető vizsgálatok:

 • Fizikális vizsgálat
 • Méhnyakrák szűrés: orvosi vizsgálat, ultrahang, citológia
 • Komplex méhnyakrák szűrés: orvosi vizsgálat, ultrahang, citológia, HPV szűrés 
 • Ultrahang vizsgálatok (hüvelyi ultrahang, ultrahangos peteérés figyelés stb)
 • Szexuális úton terjedő betegségek szűrése (HPV, Chlamydia, szifilisz stb.)
 • Mikrobiológiai tenyésztés
 • Hormonális kivizsgálás
 • Meddőségi kivizsgálás (Hysteroscopia - méhtükrözés, Hy-Co-Sy - petevezetők átjárhatóságának vizsgálata, posztkoitális teszt)
 • Habituális vetélés kivizsgálás
 • Endometrium - méhnyálhakártya biopszia
 • Spirál felhelyezés vagy eltávolitás
 • Homolog inszemináció

Egynapos sebészeti beavatkozások

 • Bartholin tályog műtét
 • Abrasio
 • Méhszáj polip eltávolítása
 • Condyloma - nemi szemölcs eltávolítása
 • Spontán vetélés műtéti befejezése
 • Műszeres terhességmegszakítás

Egynapos sebészeti műtéteinket, illetve egyes beavatkozásokat altatásban is tudjuk végezni.

Szülészet-Nőgyógyászat

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. András Pál

13:00-16:30

13:30-16:30

1Beavatkozások

13:30-16:30

13:00-15:30

 

Dr. Kese Réka

13:00-16:00

 

11:00-16:00

 

13:00-15:00

Dr. Stoica Carmen

 

9:45-12:00

 

9:45-12:00

 

 

Dr. Spanyol Ádám   13:30-17:00 14:30-16:30   11:15-13:00  

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

A Szűlésfelkészítő célja, hogy segítsük a kismamák testi és lelki felkészülését, magabiztosságot adjunk a terhességhez, a szüléshez, valamint pici babájuk ellátásához.

A kismamákat felkészítjük a szülés folyamatára és technikáira, ehhez szeretnénk a legtöbb segítséget megadni elméleti és gyakorlati szempontból is.

Milyen szülések léteznek?

Mire jó a gátmasszázs?

Milyen légzéstechnikákat alkalmazhatunk szülés során?

Mit vigyünk magunkkal a kórházba?

Mikor van itt az idő?

Mik a szülés figyelmeztető jelei?

Mi az a nyákdugó?

Mik a magzatvízelfolyás jelei?

Mik a fájdalomcsillapítás lehetőségei?

A szülésnek milyen szakaszai vannak?

Mi a császármetszés és mikor alkalmazzák?

Mit takar az Apgar érték?

 Mi történik a szülés után?

 

Szakképzett bábasszonyunk mindezen kérdéseket válaszolja meg a lehető legérthetőbben minden kismama számára.

Szülőként világunk közepében a gyerek áll, az Ők egészségük a mi egészségünk is.

A gyermekközpontot azzal a szándékkal alapítottuk, hogy magán orvosi szolgáltatások terén minőségi alternatívát tudjunk nyújtani.

Mindennapos orvosi elérhetőséggel magas színvonalú gyerekellátást biztosítunk a szolgáltatók szakmai felkészültsége által. Célunk nemcsak meggyógyítani a beteg gyerekeket, hanem az egészséges gyerek nevelése, az egészséges életmód népszerűsítése is.

Szolgáltatásaink: általános gyermekgyógyászat, gyermek sebészet, újszülött-gyógyászat, gyermek-bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, gyermek-ortopédia, mozgás rehabilitáció és logopédia.

Újszülött és gyerekgyógyászat

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Csutak Emese

 

15:30-17:00

 

 

 

Dr. Lőrincz Zsuzsanna

 

15:30-17:00

 

 

 

 

Dr. Gyulai Gabriella     15:30-16:30      
Dr. Bodó Erika       16:00-17:00    
             
Péterfi Gabriella     15:00-17:00      

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

Az urológia illetve az urológus, a húgyutak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) veleszületett és szerzett rendellenességeivel, betegségeivel foglakozik. Ide sorolhatók a fejlődési rendellenességek, a fertőzések, gyulladások, a kövességek, vizeletürítési nehézségek – nehézvizelés, akaratlan vizeletvesztés –, valamint a daganatos megbetegedések. Az urológus az említetteken felül a férfi nemi szervek (here, prosztata, hímvessző) problémáinak kivizsgálásával és kezelésével is foglalkozik.

Az alábbi tünetek esetén javasolt urológus szakorvos felkeresése:

 • Gyakori, fájdalmas, csípős, véres vizeletürítés
 • Vizeletvesztés (inkontinencia)

Férfiak esetén:

 • Nehezített, akadozó vizeletürítés
 • Csökkent vizeletsugár, éjszakai vizeletürítés
 • Szexuális diszfunkció (merevedési zavar)

 

A leggyakoribb urológiai vizsgálatok

Prosztata megnagyobbodás okozta problémák vizsgálata

A prosztata megnagyobbodás következtében a páciens vizelete nehezen indul és akadozva, vékony sugárban ürül. A vizeletürítés erőlködéssel, minimális mennyiségű vizelet távozásával jár. A vizelési inger nagyon sűrűn jelentkezik. További tünetek között szerepel az inkontinencia, valamint a húgyhólyaggyulladás, mely vizeletpangás, illetve bakteriális felülfertőződés következtében alakul ki. Súlyosabb szövődményként előfordulhat vizelési képtelenség, mely akkor alakul ki, amikor a megnagyobbodott prosztata összenyomja, ezáltal elzárja a húgycső kezdeti szakaszát.
Azon férfiak részére, akik vizeletürítésnél fájdalmat, valamint sűrű vizelési ingert éreznek, prosztata laborvizsgálat javasolt, a prosztata megnagyobbodás okozta problémák feltárására.

Prosztatarák szűrése

A prosztatarák a férfiaknál leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, ami az esetek többségében idősebb korban jelentkezik. A prosztatarák korai stádiumában, amikor még eredményesen kezelhető, gyakran teljesen tünetmentes, ezért kiemelten fontos, hogy a veszélyeztetett kortól (45 év) kezdve a férfiak évi rendszerességgel részt vegyenek urológiai vizsgálaton.
A rektális digitális vizsgálat vagy más néven prosztatavizsgálat során a szakorvos a dülmirigyet a végbélen keresztül tapintja ki. Amennyiben a szövet keménységéből, valamint a prosztata nagyságából, állagából és érzékenységéből fakadóan daganat gyanúja merül fel, további vizsgálatok szükségesek. Ide tartozik a prosztata végbélen át történő ultrahangos vizsgálata (transzrektális vizsgálat), a PSA szint mérése vérvétellel, CT vizsgálat, valamint a szövetmintavétel (biopszia).

A prosztata biopszia során végbélen keresztül történő, ultrahang vezérelt tűszúrásos mintavétel történik a prosztata mindkét lebenyéből.

A daganatos szövet ultrahang visszaverő képessége gyengébb, mint az egészségesé, ezért az ultrahang vizsgálat során a kóros szövet fekete foltként jelenik meg. Az úgynevezett PSA a prosztata mirigyei által termelt fehérje. Igaz, hogy  a prosztatarák esetében a vér PSA szintje jelentősen megemelkedik, de ez a prosztata egyéb, nem daganatos megbetegedései esetén is előfordul, ezért a végleges diagnózis csak a szövettani vizsgálatot követően állítható fel.

Hererák

A hererák ritka daganatos megbetegedés, ami a fiatalabb korosztálynál fordul elő gyakrabban. Szűrése otthoni önvizsgálaton alapszik. Havonta egyszer javasoljuk mindkét here áttapintását. Amennyiben a páciens eltérést tapasztal, az urológiai szakvizsgálaton fizikális vizsgálattal, majd here ultrahang útján, valamint a szükséges laborvizsgálatok segítségével kerül sor a diagnosztizálásra.

Heveny és krónikus húgyúti fertőzések kivizsgálása

A húgyúti fertőzés a leggyakoribb, többnyire bakteriális eredetű fertőzések egyike, melynek során a fertőzést okozó kórokozók a húgycsövön keresztül jutnak be a húgyhólyagba. A kórokozók megtelepedése a szövetek gyulladását eredményezi. A fertőzés következményeként kialakulhat az alsó húgyúti fertőzésnek minősülő húgycsőgyulladás, illetve húgyhólyaggyulladás. A szövődmények kialakulása attól függ, hogy meddig jutnak el a kórokozók. Súlyosabb esetben felső húgyúti fertőzés, azaz vesemedence gyulladás is kialakulhat.
A húgyúti fertőzés diagnosztizálása a tünetek alapján, vizelet – és vérvizsgálat útján, illetve a húgyutak és a vese vizsgálatának segítségével történik.

Vizelettartási problémák

Az akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztést inkontinenciának nevezzük, mely enyhe, középsúlyos és súlyos is lehet. A páciensek részletes kivizsgálásának egyes esetekben az urodinámiás vizsgálat is része, mellyel az inkontinencia oka is feltárható. Abban az esetben, ha a konzervatív kezelési módszerek nem vezetnek eredményre, a stressz inkontinencia (erőlködés hatására bekövetkező vizeletvesztés) teljes vagy részleges megszüntetésére alkalmazott eljárás az úgynevezett TOT műtét.

Vesekő

A vese a kiválasztásért felelős páros, bab alakú szerv. Funkciója szerint eltávolítja az anyagcsere során keletkezett bomlástermékeket, megszűri és tisztítja a vért, valamint szabályozza a szervezet vízháztartását.
A vesekő a vizeletképző és elvezető szervekben alakul ki, amikor a folyadék és az oldott anyagok közötti egyensúly felbomlik.
Kezdetben csak apró kristályok alakulnak ki, melyek több rétegben rakódnak egymásra, és ha huzamosabb ideig nem kerülnek ki a vizeletelvezető rendszerből, kövekké alakulnak, melyek az esetek többségében sárga vagy barna színűek. A legjellemzőbb tünetek az éles, szúró, vagy görcsös fájdalom, hátfájdalom, véres vizelet, hányinger/hányás, valamint a haspuffadás.

Genetikai hajlam, nem megfelelő folyadékbevitel, egyoldalú táplálkozás, mozgásszegény életmód, húgyúti fertőzés, valamint vizelet pangás egyaránt állhat a vesekő képződés hátterében.
Az ismert tünetek megléte mellett a diagnózis felállításában nagy jelentősége van a hasi ultrahangnak, a CT urográfiának, valamint a vesefunkciós laborvizsgálatnak.

A vesekő típusai

A vesekőnek több mint húsz fajtája (kálciumkő, oxalátkő, húgysavkő, cisztinkő, struvit kő, stb.) ismert. A fő alkotóelem túlnyomórészt  a kalcium-oxalát, kisebb mértékben a kalcium-foszfát. A sárga, vagy barna színű kövek méretüket tekintve a homokszemcsényitől egészen az ökölnyi nagyságig fejlődhetnek. A kő típusának megfelelően kialakított, egyénre szabott étrendi javaslatra a vizeletvizsgálat és a kő analízis után kerülhet sor.

Urológia

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Nagy Botond

 

 

 

13:00-15:00

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye