RO
Itt vagy: » Szolgáltatások » Fogászat » Szájsebészeti beavatkozások

Szájsebészeti beavatkozások

Ha hagyományos eljárással nem sikerül vagy nem lehetséges eltávolítani a fogat, szájsebészet beavatkozásra van szükség. Vannak olyan esetek, amikor a foggyökeret kell eltávolítani, ez lehet egy korábbi foghúzás gyökérmaradványa, vagy ha a fogak a gyökér felé dőlnek és beszűkítik a helyet.

BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁS

A bölcsességfogaknak gyakran nincs elég helyük az előbújásra, így sokszor fájdalmasan begyulladhat az ínytasak. Gyakori a bölcsességfogak szuvasodása is. A bölcsességfogak rendellenes előbújása az előttük álló fogak torlódásához, harapási problémákhoz vezethet.

IMPAKTÁLT FOGAK ELTÁVOLÍTÁSA 

Előfordul, hogy egyes fogak nem tudják, vagy csak részben törik át az ínyt. Ezek gyulladást, cisztákat is okozhatnak amelyek ugyancsak megoldhatóak klinikánkon.

Szájsebészeti fogeltávolítás

Erősen destruált (pld. gyökérkezelt fog) bizonyos helyzeti rendellenességekben, trauma következtében sérült fogakat sebészeti feltárásban szükséges eltávolítani, melyet helyi érzéstelenítés mellett végzünk.

Fogászati implantátumok behelyezése

A megfelelő esetekben az implant a lehető legtartósabb és legmegbízhatóbb fogpótlási módszer foghiány esetén. A beavatkozás során a szájsebész egy mű foggyökeret (implantátum) helyez az állcsontba, melyre 4-6 hónapos gyógyulási idő után készíthető el a rögzített vagy kivehető fogpótlás. Titániumból készülnek, ami a szervezetbe, illetve a csontszövetbe könnyen integrálódó, ún. biokompatibilis anyag.

Csontpótlás

Csontpótlásra implantáció előtt vagy során lehet szükség nem elegendő csontállomány esetén mely biztosítja az implantátum hosszútávú stabilitását. Kezelési terv felállítása céljából kiegészítő vizsgálatok szükségesek. Leggyakoribb diagnosztikai eszköz a CbCT.

A csontdeffektusok mérete és formája függvényében különböző műtéti technikákat alkalmazunk, melyek során saját csontot és csontpótló anyagokat használunk. a saját csontot blokkban vagy őrlemény formájában, önállóan vagy csontpótló anyagokkal kombinálva használjuk.

Csontpótló anyagok típusai

A csontpótlás során az alábbi anyagok alkalmazhatóak:

 • Mesterséges csontpótló anyag - A mesterséges csontpótló szintetikus, ún. alloplast anyagból készül, mely főleg hidroxiapatitot tartalmaz, mely teljesen biokompatibilis.
 • Természetes csontpótló anyag - A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati vagy humán eredetű csontszövetet tartalmaz.

A csontpótolt terület védelmére membránokat használunk, szükség esetén különböző technikákkal rögzítjük.

 

 

Alkalmas vagyok a csontpótlásra?

Mivel egy sebészeti eljárás, ezért a páciensnek több fontos követelménynek meg kell felelnie a beavatkozás megkezdése előtt.
A páciensnek jó általános szájhigiéniával kell rendelkeznie és megfelelő egészségi általános állapotban kell lennie a szájsebészeti beavatkozás elvégzéséhez. A kezeletlen cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás, erős dohányzás vagy súlyos fogágybetegség kizáró ok lehet.

Biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

A fogászati centrumunkban prémium minőségű és nemzetközileg elismert csontpótló anyagot  használunk.

Mennyi ideig tart a csontpótló beavatkozás?

A műtéti technikától függően változó időtartalmú lehet. Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ami a beavatkozást teljesen fájdalommentessé teszi. Az implantáció történhet egyidejűleg vagy és 6-8 hónapos gyógyulási időt követően.

Arcüreg emelés / sinus lift

A sinus lift vagy arcüreg emelés a felső állcsonton végzett függőleges irányú csontpótlási beavatkozás, melynek szükségességét és mértékét az arcüreg anatómiája határozza meg.

 

Teendők szájsebészeti beavatkozás után

A sikeres gyógyulás érdekében, az alábbi utasításokat javasoljuk betartani a beavatkozások után:

 • ne étkezzen és ne öblögesse az érintett területet a szájsebész által megszabott időpontig
 • ne távolítsa el a sebfelszínen keletkező vérömlenyt, öblögetéssel, szívogatással mert késlelteti a gyógyulást
 • tartsa be a szájhigiéniára vonatkozó utasításokat. Az operált területet puha fogkefével kell tisztítani, míg a többi fogat a szokásos módon.
 • ne fogyasszon tejterméket, apró magvas dolgokat műtét követően 2-3 napig
 • kerülje a szélsőséges körülményeket, megerőltetést, mint például sportolást, szaunázást, termálfürdőzést
 • ne fújja túl erősen az orrát és kímélje a fizikai behatásoktól a területet (használjon orrsprayt, ha meg van fázva vagy keresse fel orvosát, gyógyszerészét további tanácsért)
 • javasolt a műtéti terület hűtése, magas párnafekvés, illetve orrfúvási tilalom arcüreget érintő beavatkozás esetén
 • amennyiben a szájsebész antibiotikumot ír fel, azt az előírás szerint szükséges beszedni
 • értesítse fogorvosát vagy szájsebészét a szélsőséges vérzésről, túlzott fájdalomról, lázról vagy egyéb szokatlan tünetről, ami a szájsebészeti beavatkozás után jelentkezik és általános egészségügyi állapotára is befolyással van
 • nem javasoljuk a gépjárművezetést közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után.
 • az itt felsoroltakon kívül szükséges betartani a szájsebész egyéb utasításait

Szájsebészeti beavatkozások lehetséges komplikációi

Minden orvosi beavatkozás egészségügyi kockázattal jár de orvosaink minden esetben ügyelnek arra, hogy  a beavatkozás fájdalommentes legyen és minimalizálják a lehetséges komplikációk esélyét. 

Komplikációk, szövődmények az arcüregben (sinus)

Ritkán előfordulhat, hogy a sinus (az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő két részből álló arcüreg) megnyílik foghúzást követően. Ez a komplikáció azonnali sebészeti beavatkozást igényel (szerencsére a mai modern technológiáknak köszönhetően már nem annyira veszélyes és könnyen kezelhető).
Ezt a problémát néhány öltéssel orvosolni lehet. Amennyiben orrfújáskor sípoló hangot hallunk vagy buborékok jelennek meg a seb közvetlen környékén érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha bármi egyéb gyanús vagy kellemetlen tünet jelenne meg.

A helyi érzéstelenítés (lokális anesztézia) kockázatai

 • allergiás reakciók: nagyon ritkák
 • helyi bevérzés: 1-2 héttel később eltűnik
 • idegkárosodás: ritka, de előfordulhat szájzár, ez az állkapocsizület érzékenységével járhat néhány hónapig. Az ideg képes magától regenerálódni ezen időszak alatt.
 • korlátozott szájnyitási képesség 1-2 napig
 • ideiglenes arcbénulás (a mimikai izmokra van kihatással), mely 2-3 órán belül elmúlik
 • átmeneti tompaság, gyengeségérzet

 

Fogászat

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Balogh Melinda

11:00-17:00

10:00-15:00

10:00-14:00

11:00-17:00

09:00-14:00

 

Dr. Balogh Attila

 

 

14:00-17:00

 

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye