RO
Itt vagy: » Szolgáltatások » Fogászat » Kismama fogászat

Kismama fogászat

A kismamák fogápolása, fogproblémáinak megszüntetése speciális szaktudást és odafigyelést igényel, mert a növekvő kisbaba egészségére is oda kell figyelnünk.

Minden nő életében nagyon fontos esemény a várandósság. Ez az időszak fogászati szempontból is különleges. Több figyelmet, előregondolkodást igényel és fájdalommentes, vegyszermentes, röntgensugármentes támogató, gyógyító kezelések szükségesek a felmerülő problémák kezelésére. Ez a babának és a mamának is egyaránt jó, értékes. Rendelőnk csapatának java része hölgy és sokan közülük édesanyák is. Csapatunk bármely várandósságával, fogproblémáival kapcsolatban felmerülő kérdésében szívesen segít Önnek, első kézből tudhatja meg, fogászati szempontból mit érdemes ilyenkor tenni és használni, és mit nem.

Mely területek igényelnek több figyelmet várandósság alatt?

Az íny Az íny gyulladása érzékenysége, vérzékenysége már alapesetben is egy megjelenő problémakör jele, amit időben kezelve elkerülhető a komolyabb következményekkel járó fogágybetegség. A várandósság időszakában az íny gyulladására jobban oda kell figyelnie, megjelenésekor gyorsabban kell cselekednie. A gyulladások ugyanis kihatnak a szervezetére is, amit a baba szervezete ugyanúgy átvesz, hiszen Ön és ő most még egy, egy test, egy lélek. Ha nem foglalkozik ínye fájdalmával, akkor később fogai fájdalma miatt már nem tud megfelelően táplálkozni, gyermeke fejlődéséhez szükséges tápanyagok nem kerülnek be megfelelő módon a szervezetébe és ez kihathat gyermeke egész életére, fejlődésére, boldogságára. Vizsgálja meg minden reggel fogsorát, simítsa végig ínyét és ha érzékenységet, rendellenes pirosságot, esetleg fogmosás során vérzést tapasztal, kérjük keresse fel dentálhigiénikus kollégáinkat, kérje segítségüket, lehetséges hogy egy egyszerű, alapos és fájdalommentes professzionális fogkő eltávolítással ínye gyulladása gyorsan el is tűnik.

A fogágy 
A várandósság ideje alatt fellépő hormonális változások miatt majdnem minden várandós anyukánál fellép a fogágybetegség. Ha várandósság előtt sosem tapasztalta ínye gyulladását, érzékenységét, akkor nagy valószínűséggel ez Önnél egy sima ínygyulladással indul, amit rendszeres dentálhigiénikusi segítséggel lehet orvosolni. Ha várandóssága előtt már voltak fogágybetegségre utaló jelek, akkor ezzel a területtel kiemelten kell foglalkozni, mert ha nem tesszük, a fogágybetegsége elmélyülhet, szó szerint a nehezebben gyógyítható, alsóbb részeit is megtámadva a foggyökérnek, ami laza, mozgó fogat, erős érzékenységet és akár a fog kihullását is okozhatja. Szerencsére ezek az esetek is megelőzhetőek, kezelhetőek a rendszeres parodontológiai kontrollvizsgálatokkal és a probléma fájdalommentesen megszüntethető.

A fog, a fogszuvasodás 
Várandós anyukáknál a fog anyagának időszakos gyengülése is okozhat problémákat, ami a legtöbb esetben a felfokozott fogszuvasodási hajlamban nyilvánul meg. Könnyebben és gyorsabban támadja meg a betegség a fogat, hamarabb és mélyebben alakul ki szuvasodás, még nagyon alapos fogápolás mellett is. Mivel a szuvasodás nem áll meg egy szinten és csak egy bizonyos mélységig kezelhető a fog gyökerének eltávolítása nélkül és nagyon fájdalmas, ha eléri a dentint, ezért rendszeresen érdemes figyelni a fog felszínét, a fogközöket és időben eltávolítani a megjelenő szuvasodást. Célunk , hogy pácienseink kezelései a lehető legnagyobb nyugalomban és fájdalommentesen történhessenek meg.

 A várandós kismamák fogászati ellátásának lehetőségei nagyban függenek, attól hogy a kismama a terhesség melyik periódusában van. Legszerencsésebb, ha a kismama már a teherbeesés előtt gondos fogorvosi vizsgálaton és kezelésen esik át. Így a terhesség alatt csak kontroll vizsgálaton kell megjelenni (mindhárom trimeszter alatt egyszer). Azonban ha ez elmarad vagy valamilyen oknál fogva a kezeléseket a várandóság alatt kell elvégeznünk, annak megtervezését és lebonyolítását az alábbiak szerint javasoljuk:

I. Trimeszter

Az első trimeszter legfontosabb feladat a helyes szájápolás elsajátítása, a felhalmozódott fogkő eltávolítása. A fogkő eltávolításával megelőzhető az erős ínyvérzés, és fogmosáskor jelentkező fájdalom. A terhességgel összefüggő hormonális változások miatt megváltozik többek között a szájnyálkahártya is. Sérülékenyebb, vérzékenyebb lesz.  A helyes és rendszeres fogápolás elengedhetetlen. Ebben a trimeszterben a fogorvosi kezeléseket halasztanunk kell, de akut esetben a szükséges beavatkozásokat meg kell tennünk. Mindazonáltal a stressz elkerülése végett a halasztható esztétikai fogászati beavatkozásokat át kell ütemezni a II. trimeszterbe.

II. Trimeszter

Ez a trimeszter alkalmas arra, hogy eltávolítsuk a rossz fogakat illetve gyökereket, ellássuk a szuvas fogakat, esetleg pótoljuk a kis kiterjedésű foghiányokat.  Fontos, hogy továbbra is fenn kell tartani a magas fokú szájápolási szintet.

III. Trimeszter

Ebben az időszakban két fogászati jelenséggel találkozhatunk: újra megjelenő enyhe ínyvérzés, és enyhe fokú fogmozgathatóság. Mindkét elváltozás átmeneti, hátterében hormonális elváltozás van és csupán időleges. Ebben az időszakban fogászati beavatkozástól tartózkodnunk kell, nehogy a kezelés okozta stressz beindítsa a szülés folyamatát. De ha elkerülhetetlen, be kell avatkoznunk. Amennyiben szükséges a fogkő eltávolítást ebben az időszakban is végezhető.

Ideális esetben már a családtervezés ideje alatt a leendő édesanya megtesz mindent születendő gyermeke egészségéért: egészségesen táplálkozik, vitaminokat szed, igyekszik lélekben felkészülni az anyaságra, stressz mentesen eltölteni az elkövetkezendő időszakot. A legtöbben sokat olvasnak az ilyenkor fontos és hasznos dolgokról, mi az mi jó és mi az, ami árthat a babának és az anyának. A legtöbben viszont nem foglalkoznak a fogászati szűrővizsgálat fontosságával. Szintén fontos egy röntgenfelvétel készítése a várandóság előtt, mert fogászati röntgen terhesség alatt nem készíthető. De mi lesz, ha megfájdul a kismama foga? Esetleg egy komolyabb probléma éri el a terhesség alatt? A fogászat terhesség alatt és előtt is elengedhetetlen!

Fogászat terhesség alatt – a szájhigiénia nagyon fontos

Várandóság alatt az első és legfontosabb, hogy még jobban odafigyeljenek a kismamák a fogápolásra.  Az alapos és rendszeres fogmosás, és alkoholmentes szájöblögetés segít megőrizni a fogak és az íny egészségét. Ha több mint fél éve volt utoljára fogorvosnál a baba megfoganása előtt, akkor mielőbb forduljon fogorvoshoz. A tiszta és ép fogazat, fogíny különösen fontos ebben az állapotban. A felhalmozódott fogkő és a benne lévő baktériumok veszélyeztethetik a babát. Ha eddig naponta egyszer mosott fogat, akkor azt most tegye meg kétszer, ha egy évben egyszer ment el fogorvoshoz fogkő eltávolítás miatt, most a terhessége során ellátogathat kétszer is.

A cél a megelőzés. A terhességi hormonális változások a fogíny sokkal hajlamosabb a gyulladásra. Ez megjelenthet egyszerűbb formában, épp csak az ínyvérzés tüneteit mutatva de elhanyagolt esetben a terhességi fogágy gyulladáshoz vezet, ez a betegség pedig káros a fogakra és a babára egyaránt. Súlyos esetben még koraszülést is eredményez.  A kockázat egy egyszerű fogkő eltávolítással elkerülhető.

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt adható, de ebben az állapotban csak a szükséges fogászati beavatkozásokat végezzük el. A fogászati érzéstelenítők nem, vagy csak kis mértékben jutnak át placentán így ez nem okozhat semmilyen problémát a magzat számára. A szükséges beavatkozások így nyugodt szívvel elvégezhetőek a várandóság folyamán, de ha egy fogászati kezelés nem sürgős, akkor mindenképpen a baba születése után javasolt az ellátása.

Fogászati kezeléseknél előfordulhat, hogy antibiotikumra, fájdalomcsillapítókra is szükség van. Várandóság alatt az ilyen gyógyszerek alkalmazását kerülni kell, felesleges kockázatnak tennénk ki a fejlődő kisbabát. Ezért is nagyon fontos, hogy már a várandóság előtt rendben legyenek a fogak.

Fogászat terhesség alatt – sürgősségi esetek

A legoptimálisabb, ha a fogászati kezelések csak a fogíny egészségének helyreállítására, karbantartására szorítkoznak – a szájhigiéniai kezelést, fogkő eltávolítást azonban a terhesség során kétszer is el lehet, sőt ajánlott végezni. Előfordul azonban, hogy a kismamának olyan állapotban lévő foga-fogai vannak, amik komoly panaszokat és nagy fájdalmat okoznak. Ilyen esetben mérlegelni kell, egy hosszantartó fájdalom és a vele járó stressz sokkal többet árt mint egy gyökérkezelés vagy rosszabb esetben egy foghúzás. Ilyen esetben mindig a legkisebb rosszat kell választani. Fogfájás esetén mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni, függetlenül attól melyik trimeszterben van!

Fogtömés terhesség alatt

Hogyan történik a  fogtömés terhesség alatt?  Sokan azt hiszik fájdalmasan, mert fogászati érzéstelenítés várandóság alatt nem adható. Ez tévhit! A fogtömés terhesség alatt ugyanúgy történik, mint azoknál akik nincsenek áldott állapotban. Fájdalommentesen. Ha a várandóság előtt kialakult lukas fogak nem lettek ellátva és a terhesség folyamán érzékennyé váltak úgy szükségszerű azok ellátása, mert komolyabb problémát is okozhatnak. A fogtömés terhesség alatt a II. trimeszterben a legideálisabb. Ilyenkor a legmegfelelőbb az anya állapota a beavatkozásra. A lukas fogak ellátása mindenképpen javasolt, mert jobb egy fogtömés terhesség alatt mint egy szuvas fog ami gyökérkezelésben végződhet.

Fogászat terhesség alatt - szoptatás

Szoptatás alatt sem érdemes belekezdeni nagyobb fogászati kezelésekbe, az akut esetek ellátása és a fogkő kordában tartása viszont ilyenkor is javasolt. Az érzéstelenítő nagyon kismértékben jut le az anyatejbe így használata indokolt esetben nem probléma.

Amennyiben szeretne részletes tájékoztatás kapni a terhesség alatti fogorvosi ellátásról, kérjen időpontot egy konzultációra.

Terhelő röntgensugárzás nélkül

FIGYELEM! A várandóság alatt, magzatkárosító hatása miatt, tilos hagyományos röntgenfelvételt készíteni! 

 

Fogászat

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Balogh Melinda

11:00-17:00

10:00-15:00

10:00-14:00

11:00-17:00

09:00-14:00

 

Dr. Balogh Attila

 

 

14:00-17:00

 

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye