RO
Itt vagy: » Blog » Gyne blog » Kiknek javasoljuk a mell ultrahangos vizsgálatát?

Kiknek javasoljuk a mell ultrahangos vizsgálatát?

2020. november 30., hétfő

Negyvenéves kor felett - a nőgyógyász által elvégzett, tapintásos vizsgálat mellett - az emlők ultrahangos vizsgálata az elsődleges vizsgálómódszer. Az emlő daganatai azonban sajnos már korábban is kialakulhatnak, és ennek felismerésére nem mindig elegendő a rutinszerűen elvégzett tapintásos vizsgálat. Ilyenkor tud segítséget nyújtani az emlő ultrahangos vizsgálata, amely húsz éves kortól akár már évente elvégeztethető, az emlődaganatokon kívül pedig több más rendellenesség is felismerhető a segítségével.

Kiknek javasoljuk a mell ultrahangos vizsgálatát?

Az ultrahangos vizsgálat alkalmankénti, szűrővizsgálati jelleggel történő igénybevétele minden húsz év feletti hölgy számára javasolható. Előfordulhat, hogy az otthoni önvizsgálat során saját magunk is kitapintunk egy már jelenlévő csomót, esetleg a nőgyógyászunknál járva történik meg ugyanez. További, behatóbb vizsgálatok nélkül viszont nem feltétlenül derül ki, hogy jó- avagy rosszindulatú-e az elváltozás. Fennállhat tehát a téves diagnózis lehetősége, amiből sajnos nagyon komoly problémák is származhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy ha a tapintásos vizsgálat bármilyen elváltozást mutat, akkor akár magunktól is bejelentkezzünk a pontosabb eredményt adó ultrahangos vizsgálatra. 

Rendszeres időközönként ajánlott a vizsgálat azok számára, akiknél a családban már előfordult emlő- vagy petefészekrák, ilyenkor ugyanis az átlagnál fokozottabb lehet a kétféle daganattípus kockázata. Évente javasoljuk még az ultrahanggal történő emlővizsgálatot azon hölgyek számára, akik hosszabb ideje fogamzásgátlót szednek. Ha valaki - bármilyen okból kifolyólag - hormonkezelésben részesül, akkor ugyancsak javaslandó egy ultrahangos ellenőrzés. Szintén érdemesnek tartjuk az ultrahang-vizsgálat évente történő elvégzését azon hölgyeknél, akiknek mellimplantátuma van. Az ultrahanggal nagyon jól megítélhető az implantátum általános állapota, és kideríthető, hogy nincs-e jelen szivárgás, vagy bármilyen más károsodás.