RO
Itt vagy: » Szolgáltatások » Fogászat » Fogpótlások, koronák, hidak és implantátumok

Fogpótlások, koronák, hidak és implantátumok

Ha hiányos a fogív, a tervezés során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy természetes, harmonikus és szép formában tegyük teljessé. Ezért elengedhetetlen a legkorszerűbb anyagokkal és a legmodernebb technikákkal dolgozzunk. Centrumunkban mindez biztosított és garantált a minőség!

Mikor szükséges porcelán korona?

Kiterjedt fogszuvasodás vagy sérülés esetén a fog fájhat, elszíneződhet.
Ez nem jár feltétlenül a fog elvesztésével, sok esetben koronával is lehet restaurálni.
Kiváló ár-érték aránya miatt a legnépszerűbb fajta fogpótlás a porcelán korona.

Porcelán korona elkészítésének folyamata

A korona készítésének lépései

  1. A fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz a koronát tartó fog körül.
  2. Ezután a fogorvos megfelelő formára csiszolja a fogat.
  3. A csiszolást követően a fogorvos lenyomatot készít a környező fogazatról és magáról a keletkezett fogcsonkról.
  4. A fogra ideiglenes műanyag korona kerül.
  5. Pár nap elteltével elkészül a végleges korona, melyet a fogtechnikus a korábban készült lenyomat alapján dolgozott ki.
  6. A fogorvos speciális fogászati ragasztócementtel rögzíti a végleges koronát a lecsiszolt fogra.

A legelterjedtebbek a fémkerámia korona, a teljes kerámia korona és a cirkónium korona.

 

A fémkerámia korona előnyei

  • erősség: mind metsző-, mind rágófogakra megfelelő választás
  • tartósság: hosszú távú, megbízható fogpótlás
  • természetes kinézet: fogszínű külső felület
  • pontosság: speciális, számítógép-vezérelt CAD-CAM technológiával garantáljuk a kiváló esztétikai és illeszkedési eredményt

A fémkerámia koronák váza fémből készül, kerámia borítással. A fémmentes, teljes kerámia változatot préskerámia koronának nevezik. 

A fémkerámia korona hátrányai

Fémallergia: A fémkerámia korona fémet tartalmaz, ezért fémallergiásoknak nem ajánlott a viselése, más fogpótlást ajánlunk helyette.
• Megjelenés: Nem kelt olyan természetes hatást, mint a cirkónium és préskerámia korona, kevésbé esztétikus.

A fémkerámia korona és a cirkónium korona fogpótlás összehasonlítása

Bár a porcelán koronának számos előnye van, ez a típusú fogpótlás mégsem eredményezi minden esetben azt az esztétikus és természetes hatást, amit a cirkónium fogkorona képes kelteni.

Cirkónium korona felhelyezése

Tulajdonság

Cirkon korona

Fémkerámia korona

Biokompatibilitás

Kiváló

Közepes

Esztétika

Kiváló

Nagyon jó

Illeszkedés

Kiváló

Nagyon jó

Árnyalat

Kiváló

Nagyon jó

Teherbírás

 

 

Fémallergia

Nincs

5-18%

 

Fogpótlás árkalkuláció – porcelán híd 3 koronával (fémkerámia korona)

A fogászati híd két, vagy több koronából álló fogpótlás. Részleges fogpótlásra, illetve teljes foghiány megszüntetésére is alkalmas. Egy hidat statikailag minimum két ponton kell alátámasztani. A fogászati híd esetében tartópillérként általában a természetes fogak funkcionálnak, de előfordul hogy implantátum (mesterséges foggyökér) tölti be ezt a szerepet.

Amennyiben egy fog hiányzik, a foghiánnyal szomszédos két fog használható pillérként. A két fog lecsiszolását, preparálását, illetve a lenyomatvételt követően fogtechnikai laborban készül el a három koronából álló, úgynevezett háromtagú híd. Ennek középső tagja a hiányzó fogat pótolja, míg a két szélső tag mintegy sapkaként illeszkedik a két, foghiánnyal szomszédos, lecsiszolt, preparált fogra. A hidat fogászati cementtel rögzítjük a preparált fogakra.


 

Fogászati híd felhelyezése

A körhíd abban az esetben ideális megoldás, amikor a fogsorban jelentős foghiány van, a páciens esztétikai problémákkal küzd, kevés a saját foganyag, vagy éppen teljes hiány van. Teljes hiánynál a körhíd rögzítése implantátumok segítségével történik.

Körhíd esetében a teljes fogívre hídtagok (összekapcsolódó koronák) kerülnek. A kalkuláció az implantáció és a felépítmény költségét nem tartalmazza.

Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására

A páciens igényei szerint bármilyen fogpótlás megalkotható ezekkel a technikákkal az egyszínű hófehér fogazattól kezdve a természetes, több árnyalatú fogakig. Azonban a legkidolgozottabb, természetes fogpótlásokhoz leginkább a cirkónium koronákat javasolják.

 

A (mű)fogsor 

egy kivehető protézis, amit a hiányzó fogak pótlása végett készítünk. A teljes fogsort a szájüregben lévő nyálkahártya tartja a helyén (kedvezőtlen anatómiai viszonyok esetén fogsorragasztó javíthatja a rögzítést), a részleges fogsort pedig elsősorban a hozzá kapcsolódó fog vagy korona rögzíti. Az általános (műanyag, akril) műfogsor kivehető, de rengeteg különféle fogsortípust különböztetünk meg. Számos műfogsor illeszkedik különböző tartópillérekhez, ami külön stabilitást jelent a fogsornak, magabiztosabbá téve a pácienst használatakor. Ilyen például a teleszkóp koronákra vagy implantátumokra stégrendszerre illeszthető (részleges lemezes) fogpótlás.

A részleges lemezes fogpótlás azoknál a páciensekneknél kerül szóba, akiknél a foghiány nem teszi lehetővé a hídpótlást vagy a fogászati implantátum behelyezését ill. a páciens nem kívánja előbbiek elkészítését. Gyakran előfordul, hogy a páciens szájába részleges fogsort készítünk ideiglenesen, tehát például csak arra az időre amíg az implantátumot a környező csontszövet körbenövi vagy meggyógyul a fogeltávolítás helye egy esetleges foghúzás után. A gyógyulási idő után pedig elkészül a végleges fogpótlás.

Teljes (kivehető) fogsor azoknak a pácienseknek készül akiknek gyakorlatilag az összes foguk hiányzik egy adott állcsonton.

Amennyiben lehetséges, ezeknek a pácienseknek implantátumok behelyezése által próbáljuk meg helyreállítani a rágóképességét (vagy körhíd készül kb. 8 implantátumra vagy stéges fogsor 4-6 implantátumra).
Az implantátumok által megtartott fogsor, ill. az ezáltali nagyobb stabilitás ellenáll annak a nyomóerőnek amit a páciens kifejt rágáskor, így elősegíti, hogy a csont ne sorvadjon el, megelőzi a parodontális problémák kialakulását.
Az esetek döntő többségében a műfogsor azonnal tökéletesen illeszkedik a szájban már az átadás után, azonban szinte minden esetben javasolunk 1-2 kontrollvizsgálatot, amikor az esetleges érzékenységet kizárva állítunk az illeszkedési pontokon (lecsiszolunk a fogsoranyagból vagy alábéleljük/megemeljük azt).

A műfogsort minden nap, rendszeresen tisztítani kell, csakúgy mint a természetes fogakat. A normál fogkefés fogmosás elengedhetetlen az ételmaradékok és a fogkő eltávolítása céljából. A fogmosás nemcsak a fogsort védi (pl. az elszíneződéstől) hanem a páciens egészségét is. Hetente 1-2 alkalommal javasoljuk fogsortisztító tabletta használatát is.
A rendszeres fogászati kontroll szükséges, azért is , mert az állcsontgerinc sorvadása és a szájüreg nyálkahártyájának változása következményeként vagy a gyógyulás következtében kialakult felszíni egyenetlenséget ill. a nyomási pontokat korrigálni szükséges. A fogorvos megállapítja, hogy a fogsor pontosan illeszkedik-e, és amennyiben nem, akkor könnyűszerrel orvosolja a problémát. A normál használat során is előfordul tehát, hogy alábélelés, korrekció vagy új fogsor készítése válik indokolttá.

Elasztikus protézis

 

 

Fogászat

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Balogh Melinda

11:00-17:00

10:00-15:00

10:00-14:00

11:00-17:00

09:00-14:00

 

Dr. Balogh Attila

 

 

14:00-17:00

 

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye