RO
Itt vagy: » Szolgáltatások » Fogászat » Általános fogászati kezelések

Általános fogászati kezelések

  Fogak helyreállítását, kezelését szolgálják, legyen szó fogtömésről, inlay/onlay betétekről, gyökérkezelésről, kürettálásról, vagy fogkő-eltávolításról.

A legmagasabb minőségű anyagokkal dolgozunk, és innovatív fogászati eszközöket és gépeket is használunk a kezelések során.  A gyökérkezeléseknél gépi gyökértágítóval dolgozunk, amely pontosabb eredményt és alaposabb tisztítást tesz lehetővé, így jelentősen csökken a kezelés időtartama.

Elérhető kezelések:

 • Fogtömések
 • Inlay-Onlay (kompozit, porcelán)
 • Gyökérkezelés
 • Bölcsességfog-eltávolítás
 • Fogkő-eltávolítás
 • Kürettálás

Fogszuvasodás megelőzése

A legtöbbet akkor tesszük fogaink épségének megőrzéséért, ha rendszeresen, legalább fél évente járunk fogorvosi ellenőrzésre, illetve fogkőleszedésre.

Az ellenőrzés, illetve szájhigiéniai kezelés során időben észre lehet venni minden apró elváltozást. Félévenként akkor is javasolt felkeresni fogorvosunkat ha látszólag nincs semmilyen panaszunk.

 

Amalgám tömések cseréje

Tanácsos amalgám töméseinket minél előbb lecseréltetni fogorvosunkkal. Az amalgám káros hatásai lehetnek, többek között bizonyos allergiás bőrbetegségek, hajhullás vagy egyéb ismeretlen eredetű gyulladás. Az amalgám amellett, hogy káros összetevői kioldódhatnak a nyállal, nem esztétikus, illetve elszínezheti az ínyt és a fogat is. Fogászati klinikánkon kizárólag esztétikus fehér fogtömést használunk.

A fogtömés fajtái

 • amalgám tömés
 • a legtöbb fogorvos gyakorlatban már nem javasolja használatát, kevésbé tartós, nem tud elég pontosan illeszkedni a lyukhoz, ezért mellette könnyebben alakulhat ki szuvasodás, az egészségre káros anyagok oldódhatnak ki belőle
 • esztétikus fehér tömés
 • pontosabban illeszthető a fogba, beleragad, nem esik ki olyan könnyen, mint az amalgám. Színe szinte teljesen azonos a fogéval, így szabad szemmel alig észrevehető.
 • inlay/onlay. Ami egy speciális tömésfajta a szuvas fog kezelésére. A megfelelő előkészítés után a fogorvos egy pontosan formára készített fogbetétet helyez a fog előkészített részébe. Nagyobb fogszuvasodás esetében javasolt.

Az esztétikus fehér fogtömés

A mi Centrumunkban kizárólag esztétikus, fehér tömőanyagokkal dolgoznak fogorvosaink. Kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. A tömőanyag rendkívül erősen és résmentesen tapad a fogszövethez. Az így elkészült tömés rendkívül tartós és esztétikus.

A fényre kötő kompozit esztétikai fogtömés előnye még, hogy a fogak eredeti színe és alakja visszaállítható. Az esztétikus fogtömés nem egyszerűen fehér színű, hanem több színből keveri ki a kezelést végző fogorvos, hogy az adott foghoz a lehető leginkább hasonló színnel rendelkezzen, így a fogtömés gyakorlatilag teljesen láthatatlanná válik.

 

 

Az esztétikus fogtömés menete

 1. A szuvas fogállomány eltávolítása helyi érzéstelenítésben
 2. Az üreg falainak előkészítése a tömőanyag behelyezéséhez
 3. A fogorvos behelyezi a megfelelő tömőanyagot az előkészített fogba
 4. Speciális lámpával megkeményíti a behelyezett tömést, mely ezáltal a fogzománchoz hasonlóan védi az alatta lévő felületet
 5. A tömőanyag megkeményedése után a tömés felszínét elsimítjuk, polírozzuk

 

Pulpa eltávolitás

Erősen károsodott fog és gyakori fogfájás esetében megoldást jelenthet a gyökérkezelés. Ez a fogászati beavatkozás főként a gyulladt vagy elhalt fogbelű fogak megmentésére irányul.

Fogászati klinikánkon minden esetben törekszünk rá, hogy pácienseink minél tovább használhassák saját fogaikat, ezért amikor csak lehet, inkább gyökérkezelést javaslunk foghúzás helyett.

Gyökérkezeléskor a gyökérben helyet foglaló erek és idegek, vagyis a pulpa eltávolítását értjük. Majd a kezelést gyökértöméssel zárják fogorvosaink.

 

Gyökérkezelendő fog

Milyen problémákat lehet orvosolni gyökérkezeléssel?

 • olyan fogbélgyulladást, mely időben nem kezelt fogszuvasodás miatt alakult ki
 • olyan fogbélgyulladást, mely sérülés miatt keletkezett
 • olyan fogbélelhalást, mely korábbi tömés nyomán alakult ki
 • egészséges fog gyulladását, mely az ellenkező oldali foghiány miatt túlterhelődött

Mindezek következménye lehet az eleinte ritka, majd gyakorivá, intenzívvé váló fogfájás, illetve ínyfájdalom, mely azonnali beavatkozást igényel. A kezelés után ismételten készül egy röntgenfelvétel kontroll keretében ha szükséges.

A gyökérkezelés lépései

A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, mely során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük helyi érzéstelenítésben. Ennek menete a következő:

 1. A gyökérkezelés megkezdése előtt panoráma röntgen vagy intraorális röntgen készül.
 2. A felvételek alapján megkezdődik a fogbélüreg tartalmának eltávolítása egy apró nyíláson keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes fogászati beavatkozás!
 3. A fertőzött kamrafalat (a fogbélüreg belső fala) eltávolítjuk és a nyílást fertőtlenítjük. 
 4. A fogfájást okozó gyulladás megszüntetésére gyógyszeres tömés kerül az üregbe pár napra.
 5. A következő fogorvosi látogatás alkalmával bekerül egy gumiszerű tömés (gutta-percha) a gyökércsatornába, mely hermetikusan lezárja a fog belsejét, meggátolva ezzel további baktériumok bejutását.
 6. Végül, a fogorvos külső tömést vagy koronát helyez a fogra.

A fájdalommentes gyökérkezelés menete

 Tévhitek

Gyökérkezelés lehetőséget ad a saját fog megtartására, megmentésére is! Sokaknak azonban a szó hallatán egyből tévesen egy fájdalmas embert próbáló kezelésre gondolnak. Pedig erről szó sincs! Sajnos azonban a tévhitek városi legendákként keringenek, mik ezek a tévhitek?

1. Fájdalmas

A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a kezelés, viszont utána sem kell aggódni, a fogorvos utasításainak megfelelően javasolt a fájdalomcsillapító szedése a kezelés után. Akkor beszélhetünk fájdalomról, intenzív fogfájásról, ha nincs kezelve a szóban forgó fog gyökere, ami folyamatos gyulladásban marad.

2. Felesleges

Mert utána ki kell majd úgyis húzni azt a fogat. Azonban ez is téves, hiszen pont az a lényege a gyökérkezelésnek, hogy megmenti a gyulladt fogat.

3. Elhal

A gyökérkezelt fog már nem él, emiatt könnyen sérül, törékeny lesz. A foggyökér a fog belső szerkezete, azonban a fog szerkezetét általában nem befolyásolja. Ha jelentős méretű szuvasodás okolható a kialakulásáért, akkor előfordulhat, hogy a szerkezetet meggyengíti. Ebben az esetben fogorvosaink koronát helyeznek a sérült fogra, mely megegyező külsőre a saját foggal.

4. Csak ha fáj a fog

Előfordul, hogy páciensünk azt gondolja, hogy addig biztosan nem kell elmenni fogorvoshoz, amíg nem fáj a foga. Hiszen addig probléma sincs. A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat fontossága itt is kiemelten fontos. Előfordulhat, hogy a gyökér szuvasodás, vagy egyéb okok miatt észrevétlenül elhal. Ez heves gyulladást okoz később, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Előfordulhat, hogy fogfájás nem jelentkezik, azonban a környékén az ínyen kiütések jelennek meg (sipoly), ami a gyulladás jelének tekinthető.

5. Utána nem kell már fogorvoshoz menni

Tévhit, hiszen a gyökérkezelés kettő, vagy több kezelésből áll. A fogat csak akkor lehet megmenteni, ha a gyökérkezelést a kezelő fogorvos be is tudja fejezni. A fájdalom az első kezelést követően megszűnik, de fontos észben tartani, hogy ez még nem azt jelenti, hogy a további kezelés már nem szükséges. Éppen attól kapunk tartósan megmentett fogat, ha végig megy a kezelés. Az ideiglenes tömés nem nyújt végleges védelmet, amint azt a neve is mutatja.

Ha a fájdalom több napon át is fennmarad, akkor keresse fel fogorvosát!

Fogcsikorgatás esetében elképzelhető, hogy a kezelt fogat olyan nyomás éri, amit az ideiglenes tömés nem tud megfelelően tartani. A nagy nyomás begyullaszthatja ismét a nemrég gyulladásban lévő területet, ezért mindenképpen tanácsolt az alváshoz éjszakai fogvédőt hordani.

Ha a fájdalom még mindig jelentősen fennáll, előfordulhat, hogy a gyulladás tovább terjedt az állcsontra és azt is begyullasztotta. Ezt az állcsont fájdalma, vagy az arc duzzanata is jelzi.

Előfordulhat az is, hogy már semmi nincs gyulladásban, mégis fájdalmat érzünk. Ebben az esetben fantomfájdalomról beszélünk, ezzel nincs további tennivaló, mely pár nap alatt elmúlik.

Utókezelés

A fájdalommentesen gyökérkezelt fog akár egész életen át megmaradhat megfelelő szájápolás és rendszeres fogászati ellenőrzés mellett. Érdemes megjegyezni, hogy ennek ellenére a fog idővel elszíneződhet és könnyen törékennyé válhat a fogbél hiánya miatt.

A fogászati klinikánkon a rendelkezésre álló korszerű technológia segítségével pótlást tudunk készíteni a megmaradt foggyökérre mely könnyen orvosolhatja ezeket a problémákat is.

Van hátránya a gyökérkezelésnek?

Sajnos semmi sem tökéletes, így a gyökérkezelés sem. Hatására ugyanis elszíneződhet a kezelt fog. Korábban nagy mértékű szuvasodás és gyulladás hatására pedig gyengül a szerkezete. Az előbbire fogfehérítést, míg az utóbbira korona felhelyezését javasolják fogorvosaink.

Miért színeződhet el a gyökérkezelt fog a gyökérkezelés után?

 • A fog elszíneződésének leggyakoribb oka a fog belsejében maradt kis mennyiségű pép. Ez a bomló pép teheti sötétebbé a fogat.
 • A gyökérkezelés lezárására szolgáló ideiglenes tömés festékanyagot tartalmazhat. Ez elszínezheti a fogat, sárgább, vörösebb árnyalatúvá válhat, mivel az közvetlenül érintkezik a dentinnel, azaz a fog felszínével.
 • A gyökérkezelés során szedett gyógyszerek is okozhatják.
 • A dohányzás és a sötét színű italok gyakori fogyasztása hajlamosabbá teszi a fogak elszíneződését.

Azonban nem minden gyökérkezelési eljárás színezi át vagy teszi foltosá a fogat!

Gyökérkezelés = több alkalom

Fentebb említettük, hogy ugyan maga a fájdalom megszűnik az első kezelés után, azonban fontos megjegyezni, hogy ez még nem azt jelenti, hogy be is lett fejezve a kezelés. Ahogy az ideiglenes tömés neve is mutatja, csak ideiglenes megoldást nyújt. Egy gyökérkezelés átlagosan 2-3 kezelést jelent, a kezelésszám nőhet a kezelt fog problémájának súlyosságáról. Cserébe megmenthető a saját fog!

 

Fogászat

Név

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Egyedi rendelési idők

Dr. Balogh Melinda

11:00-17:00

10:00-15:00

10:00-14:00

11:00-17:00

09:00-14:00

 

Dr. Balogh Attila

 

 

14:00-17:00

 

 

 

Elérhetőségünk:

Telefonon munkanapokon 9:00-17:00 óra között vagyunk elérhetők: 0743 884 422
Címünk: Mihai Viteazul tér 2 szám Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye